top of page
iStock-951128716 mætning MEDIUM.jpg

Skjulte sygdomme kommer i mange former, men fælles for dem alle er, at det er den slags sygdomme man sjældent taler eller hører om. Dét vil vi gerne lave om på! 

Information og åbenhed er den bedste vej til forståelse og accept. Dus Med Livet arbejder for større forståelse og langt mere åbenhed omkring alt, hvad der hører under skjulte sygdomme. Det er vores mål, at øge bevidstheden omkring de udfordringer det skaber, ikke alene at være syg, men også at være ramt af en sygdom, der ikke tales om. Vi vil have det skjulte frem i lyset, ikke kun i den almene befolkning, men også i det offentlige – i sygehusvæsenet og hos beslutningstagerne.

Nedenfor er en række sygdomme og lidelser, men listen er betydelig længere, så brænder du inde med information omkring en sygdom, vi ikke har nævnt, så hold dig ikke tilbage med at kontakte os.

Sygdomme

iStock-1328160236 low.jpg

Angst

Angst er en helt naturlig ting vi alle har med fra urtiden, hvor angsten var et rigtig godt reaktionsmønster, når der pludselig opstod fare omkring os. Men angsten kan hos nogle mennesker udvikle sig til at blive en sygdom af forskellig karakter og i mange former. Social angst, Sygdomsangst og Panikangst (dødsangst) er bare for at nævne nogle få.

 

Angst kan ramme alle og i alle aldersgrupper. Symptomerne kan være mange. Eksempelvis tror mange med Panikangst, at de er ved at få en hjertetilfælde, da symptomerne på panikangst blandt andet kan være hård hjertebanken, trykken for brystet, besværet vejrtrækning samt snurren eller prikken i hænder og fingre.

Stress

Kortvarig stress er ikke umiddelbart farlig, men stress i meget hyppige perioder, skal man være opmærksom på. Det er specielt den langvarige stress, man skal passe meget på, da det normalt er den, man får mange udfordringer med. Én ting er selve stressen og dens symtomer, en anden er alle de følgesygdomme stressen kan udvikle, da en stressbelastet krops immunforsvar er i ubalance.

 

Mange er desværre stadig af den overbevisning, at det kun er dem, der er på toppen af deres karriere og/eller arbejder 60-80 timer om ugen, der bliver hårdt ramt af stress. Det er bare ikke tilfældet. Stress kan snige sig ind alle steder – unge som ældre, mænd som kvinder, lavt- som højtuddannet. Derudover er det ikke kun ens arbejde, der kan opbygge stress, men alt i ens liv, som fylder på den forkerte måde og stjæler ens positive energi.

iStock-1278978251 low.jpg
iStock-1131572608 low.jpg

IBD og IBS

IBD = Inflammatory Bowel Disease, og på dansk 'inflammatorisk tarmsygdom'. Betegnelsen dækker over Coliltis Ulcerosa og Morbus Crohn, som begge hører under kategorien 'kronisk tarmbetændelse'.

 

IBS = Irritable Bowel Syndrom, og på dansk 'irritabel tyktarm'.

 

Flere af symptomerne på IBD og IBS er meget ens, så få altid en udredning via egen læge, sundhedssystemet eller speciellæge for at sikre dig, om det er det ene eller andet du er oppe imod.

bottom of page